Covid Sonrası Yaşam Alanları
- BERİL ÖZBALCI
- 24 Eylül 2020
- Dekorasyon
Pandemi – karantina – COVID – mutasyon – aşı
Bu kavramlar içinde yarınımız ne olacak? Temel anlamda yarınlarımız için bir GÜVEN eksikliğimiz var. Her gün yeni bir gündem, yeni bir son dakika gelişmesine şahit oluyoruz. Neticesinde kurguladığımız planlar dağılıyor. Başa sarıyoruz.
Bizce asıl mesele
eskinin üzerine eklemek, ona yakın kurgular oluşturmak yerine
YENİYİ YARATMAK.
“Geleceği öngörmenin en iyi yolu, onu icat etmektir.”
demiş bilim insanı Alan Kay. Tasarım ve dekorasyon dünyası da bu yola çoktan koyulanlardan. Değişim bizi içine almakta ısrarcıyken biz neresindeyiz değişimin?
Sürükleniyor muyuz, öğreniyor muyuz?
Rotamızı belirlediğimize göre ev içi dekorasyonunda nasıl uygulamalar yapacağımıza geçebiliriz.
- GÜVEN hissedeceğimiz yaşam alanları oluşturacağız.
- Boş boş oturabileceğimiz TEKİL MEKANLAR yaratacağız.
- IŞIK ve DOĞAYI evin içerisine alacağız.
- Kendimizi okumaya yetecek kadar AZ ve ÖZ ile yaşayacağız.

GÜVENDE HİSSETMEK İHTİYACI
Salon ve oda dekorasyonunda güven duygusu oluşturmak için bazı temel kurallar bulunuyor. Ortamı boğmayacak ölçüde (döküntü dediğimiz türden olmamasına dikkat) size huzur veren, evde olduğunuzu hatırlatan objeler kullanmak çok mühim. Yüz güldüren geçmiş hatıralar sizi rahatlatacak ve güvende hissettirecektir. Seyahatlerinizden, büyüklerinizden hatıralar toplamak bu sebeple önemli.
Destekleyici olarak doğadan gelen dokulara yer açalım. Bunlar insan üzerinde tanıdık ve samimi bir his yaratır. Temas yani bağ kurma isteğini arttırır. Hasır sepetler, seramik aksesuarlar, sıcak mermer desenler, dokuma pamuklu kumaşlar gibi.
TEKİL ALANLAR
Bazen hiç bir şey yapmama durumu o andaki tüm alternatiflerden iyi gelir. İnsanın kendisine ulaşması, ne istediğini bulması ve hedefler belirleyebilmesi için yalnız kalarak zihnini dinlemesi gerekir. Tabi bütün ahali evdeyken bu durum pek mümkün olmaz.
Geride bırakmak sizin elinizde.
Tüm ev halkının ayrı ayrı kullanabileceği tekil alanlar yaratalım.
- Balkon, koridor, cam önleri gibi küçük metrekarelerde eşyalarınızla sınırlar yaratarak yeni kullanım alanları oluşturabiliriz.
- Alana bir amaç belirleyin. Kitap köşesi mi? Egzersiz alanı mı? Kahve saatleri mi? Buna göre mobilya seçiminde bulunun.
- Amacına uyacak şekilde berjer, hamak, sallanan sandalye gibi tek kişilik mobilyalar kullanın.
- Sınırlandırdığınız küçük alan içerisinde küçük eşyacıkları yoğun şekilde kullanmaktan, aksesuar koymaktan kaçının.
- Konsepte uygun düşük adette uyumlu objelerle süsleyin.
BİYOFİLİK YAŞAMA SANATI
Evde bitki yetiştirmek neden önemli?
Yeşil canlıların hayatımıza faydalarından yalnızca bazıları aşağıdaki gibi. Yani ne kadar çok olurlarsa ruhen ve bedenen o kadar sağlıklı oluruz
- Nem dengeleme ve oksijen üretimi sayesinde havayı temizler.
- Yorgunluk ve anksiyete hislerini azaltır
- Üretkenlik, konsantrasyon ve yaratıcılığı arttırıyor.
Güneş tüm yeryüzünü beslediği gibi bizleri de besler. Gün içerisinde aldığımız kaliteli güneş ışığı vücudumuzun günlük ritim sağlığı (24 saatlik döngülerimizi düzenleyen uyku, enerji, dolaşım mekanizması gibi düşünebiliriz) için paha biçilemez bir besin kaynağıdır. Hangi saat olursa olsun, güneş ışığını mümkün olduğunda evin içerisine almak ve tutmak gerekir.
- Hafif ve ince perdeler
- Açık renk duvar ve mobilyalar
- Sıcak, sarı ışık kullanımı